Snails and Clams

באקווריום הביתי צדפות ענק לרוב לא יזדקקו לתוספות מזון, ופעולת סינון המים תעזור בשמירת צלילות המים באקווריום. כאשר מכניסים את הצדפה לאקווריום יש לתת לה להתרגל לתאורה שבו על ידי מיקומה בקרבת תחתית האקווריום, אך כעבור שבוע-שבועיים או ברגע שרואים כי היא פורשת את השובל סביבה כלפי מעלה יש להעבירה בהדרגה למקום מואר יותר.

אין לשלב צדפות ענק עם דגים שמסוגלים לטרוף אותן, ודגים שינסו לפגוע בה או להיכנס לתוכה יגרמו לה להיסגר עליהם מה שיוביל ברוב המקרים למותם. אסור לנסות לפתוח את הצדפה בכוח כיוון שלרוב זה יוביל למותה.

מיין לפי

צדפות הן בעלי חיים לא שגרתיים ביותר ממובן אחד. הצדפות הם קרובי משפחה של החלזונות, וכמוהם מבלים את חייהם בקונכייה, אך לעומת החלזונות קונכייתם עשויה משני חלקים קעורים שמכסים את גופן. במקום זוג עיניים קדמיות הצדפות ניחנות בעיניים רבות הפזורות סביב גופן. רוב הצדפות ניחנות ברגל לתזוזה והן מסוגלות לנוע ממקום למקום בעזרת זרמי מים חזקים אותם יוצרים על ידי סגירה מהירה של קונכייתן, אך באותו הזמן רוב הצדפות מבלות את חייהן כבעלי חיים ישיבים ומעגנות את עצמן בדבק למצע. מרבית הצדפות מקבלות את מזונן מפלנקטון אותו מלקטות על ידי סינון המים דרך זימיהן.

מדובר בצדפה מתת משפחת צידפות הענק – Tridacninae, אשר כוללת בתוכה את צדפות הטרידקנה וההיפופוס. בעבר תת משפחה זו נחשבה למשפחה בפני עצמה אך כיום מסווגת כתת משפחה במשפחת הליביים - Cardiidae. לעומת רוב הצדפות, הצדפות בתת משפחה זו מכילות אצות שיתופיות בדומה לאלמוגים אשר מספקות את רוב מזונן. את שמן הן קיבלו עקב גודלם הסופי המרשים, אשר מגיע בזן הכי גדול, צידפת-הענק הענקית (Tridacna gigas), ליותר מ120 ס"מ ומשקל של יותר מ 200 קילו.

צדפה זו שייכת לסוג טרידקנה, או בשמן העברי צידפת-ענק - Tridacna. סוג זה כולל את המינים הפופולאריים ביותר של הצדפות הנפוצות באקווריום הביתי, כמו המקסימה (Tridacna maxima), דרסה (Tridacna derasa), קרוסיאה (Tridacna crocea) וסקוומוזה (Tridacna squamosa), ביחד עם ארבעה מינים פחות נפוצים כמו הגיגאס (Tridacna gigas).

ההבדל הכי בולט בין הצדפות בסוג זה לבין צדפות מסוגים אחרים הוא שובל מוארך מסביב לגופם אותו הן פורשות על גבי השיניים שבולטות מקונכייתן בכדי לקלוט לתוכן יותר אור אשר מזין את האצות השיתופיות שבתוכן. לרוב כמות האור הנדרשת לגידול צדפת ענק גבוהה אף יותר מזו הנדרשת עבור אלמוגים, במיוחד עבור הצדפות הצבעוניות יותר, אך לעומת אלמוגים הן לא זקוקות לזרימה חזקה במיוחד. כמו כן, בדומה לאלמוגים צדפות הענק זקוקות לרמות סידן ואלקליניות גבוהות בכדי לבנות את קונכייתן. בעבר רוב צדפות הענק נתפסו בטבע אך כיום קיימות חוות רבות אשר מספקות את רוב הצדפות שרואים באקווריום הביתי.